lauantai 14. syyskuuta 2013

Dekompositio

Hyvät lukijani,

olen viihdyttänyt itseäni ja tuoksukavereitani viime aikoina erilaisilla raaka-ainesessioilla. Hyvin usein tuoksuraaka-aineen haistaminen "puhtaana" voi tuoda todellisen yllätyksen. Puhtaiden raaka-aineiden käsite on itsessään kyllä melko ongelmallinen, sillä haistamiskokemukseen vaikuttavat voimakkaasti esimerkiksi raaka-aineen pitoisuus ja siinä käytetty liuotin. Itse olen käyttänyt n. 2-5 % laimennettuja alkoholiliuoksia. Tällä voimakkuudella suurin osa tuoksuista ei mene tukkoon. Tasainen konsentraatio mahdollistaa myös tuoksujen voimakkuuden vertailun.
Vietimme bloggari Gogolin ja muutaman muun vannoutuneen tuoksuharrastajan kanssa Chypre-aiheisen illan syyskuussa. Virittelimme jollain tapaa arkkityyppisen chypre-pohjan kuudella raaka-aineella ja tähän pohjamoduliin lisäsimme sitten kolme erilaista päällystä. Chypre-pohjaan olimme valikoineet melko lailla luonnonraaka-aineita: esimerkiksi patsulia, tammisammalta, bergamottia ja iiristä sekä Iso E Superia ja Galaxolidia. Iso E Super ja Galaxolidi puoltavat paikkansa melkein ihan jokaisessa tuoksukombossa. Chypren olemus tulee näillä raaka-aineilla hahmoteltua melko hauskasti. Bergamotin ongelma on tosin siinä, että itsekseen alkoholiliuoksessa se haihtuu ilmaan melko nopeasti. Tuoksujen haistelussa käytimme ohuita kartonkiliuskoja "blottereita" ja koulutustarkoituksiin suunnittelemaamme blotteripidikettä. Blottereiden järjestys pidikkeessä on itse asiassa melko huomattava itse tuoksukokemukselle. Kun kaikki raaka-aineet ovat samassa vahvuudessa, niin haisteluetäisyyttä muuttamalla voi tuoksuaineen voimakkuutta säädellä lopputuloksen suhteen.
Edellämainittuun tuoksupohjaan voi melko helposti lisäillä erilaisia päällysmoduleja, jotka vievät tuoksun aivan omaan suuntaansa. Luonnonraaka-aineet ovat hauskoja, nopeakäyttöisiä ja palkitsevia. Niillä saa aikaan nopeasti ihania tuoksuyhdistelmiä, jotka voisi samantien pullottaa. Tämä tuoksuelämys on tosin petollinen, koska varsinaista hajuvettä ei noin vain vangitakaan pulloon. Tämä ongelma voidaan kuitenkin raaka-aineilla kokeillessa jättää täysin sivuun. Tavoitteenahan on luoda erilaisia tuoksuilluusioita ja samalla tutustua erilaisiin tuoksuyhdistelmiin. Näinpä ensimmäinen chypre-variaatiomme oli chypre fleuri, jossa oli mukana absoluta ruususta, jasmiinista, ylang ylangista sekä nerolia, vaniljaa ja orvokinlehtiabsoluta. Yhteisvaikutelma olikin melko huumaava ja Gogol sanoi heti suunnistavansa seuraavana päivänä tavaratalon chypre fleuri -tuoksujen luo.
Tosiasiallisesti suurin osa parfyymiteollisuudessa käytetyistä raaka-aineista on synteettisia. Luonnonraaka-aineet nimittäin ovat kalliita, helposti allergisoivia ja ennen kaikkea saattavat käyttäytyä melko arvaamattomasti. Hiukan realistisemman vaihtoehdon tarjoaakin moderni cologne -moduuli. Samaan chypre-pohjaan lisäämme hedionia ja muita jasmiinin rakennusaineita sekä sitruunan komponentteja ja muutamaa kriittistä terpeeniyhdistettä. Kaikkia reseptin yksittäisiä komponentteja en tässä paljasta. Saattaahan joku lukijoista vielä päätyä haistelemaan chypre-settiämme. Tämä cologne-moduuli yhdessä chypre-pohjan kanssa antaa melko lailla modernin chypre colognen tuoksun. Jälleen kerran haistelija saattaa yllättyä sitrus-molekyylien raakuudesta ja voimakkuudesta. Yksittäisenä haisteltuna hedionikin tuoksuu suurina määrinä melko repivältä.
Monet parfymöörit demonstroivat tuoksujen yhteisvaikutusta löyhyttelemällä blottereita vierekkäin. Me olemme vieneet tätä konseptia hiukan pidemmälle ja käytämme blotterinpidikettä apuna eri tuoksuaineiden kontribuutiota säädeltäessä. Vaikutelma saattaa muuttua aivan toiseksi, jos pidikkeen tuoksutikkuja haisteleekin eri suunnasta. Samoista raaka-aineista voidaankin suhteita ja voimakkuuksia muuttamalla saada aikaan lukematon määrä erilaisia tuoksuyhdistelmiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti